Ove Haugen

Komiker, skribent, radioröst, föreläsare, översättare, moderator – med mera

Som debuterande poet med stort P flyttade jag från Norge till Göteborg under 80-talets början. Det är ovisst om det var det svenska klimatet som tog fram en viss komisk ådra och en kronisk obeslutsamhet, men sedan dess har jag drivit växelbruk som komiker, skribent, radioröst, föreläsare, översättare, moderator – med mera.

En av de saker jag är mest stolt över är förstapriset i tävlingen ”Bästa nya göteborgsvisan 2005”, där jag ihop med kompositören Karin Johansson (bördig i Malmö) bidrog med visan ”Möte på treans hållplats”. Det behövs en norrman och en skåning för att få rätt perspektiv på Göteborg!

Scendebuten gjordes dock långt tidigare. Våren 1996 kunde tv-tittarna för första gången se mig i ”Släng dig i brunnen”, vilket resulterade i ett flitigt turnerande, både med ståuppkomik och med egna monologer stödda av en musikalisk ensemble. Bland annat har Folkteaterns publik i Göteborg kunnat ta del av mina relationsproblem (”Konsten att umgås med flickor”, 1997) och religiösa grubblerier (”Att lämna över sig i någons famn”, 2013).

Scenutflykterna varierar dock mellan att vara huvudsyssla och bisyssla. Skribentverksamheten tar ibland över, och de tidningar där jag nu främst medverkar är Göteborgs-Posten (kultursidan), Fiskejournalen (skvallersidan) och magasinet Spring (hemsidan). På sistnämnda sajt kan du hitta min blogg under rubriken ”Titta han springer”.

Sist men inte minst måste det också nämnas att jag från tid till annan bidrar med ”Tankar för dagen” i Sveriges Radio P1. Jag hörs inte så ofta, men jag hörs bra.

Föreläsningen ”Konsten att överleva förändringar” har bokats av en rad företag och föreningar – Skolverket, Svenska Kyrkan, ICA, Västtrafik m.fl. – och är ett perfekt humoristiskt komplement till den verksamhet som behövs för att stötta berörda parter i en förändringsprocess.

”Ove fångar från första stund publikens uppmärksamhet med sin humor, värme och starka närvaro…. och som arrangörer pustar vi ut och bara njuter…”

– Katja Knuutinen, EU-samordnare och arrangör av IDEAL

“…en av mina absoluta favoriter i genren.”

“…en av få som ibland vågar vara allvarlig mitt i gapskratten.”

– Per Kågström, Hallandsposten

Vill du anlita mig som ståuppkomiker, föreläsare eller moderator kan du även kontakta någon av följande förmedlare: http://www.norrabrunncomedy.se/suck eller anette.hansson@skillspartner.com


Twitter

ovehaugen.norskaord@gmail.com
070-857 65 30


Oves Spring Blogg